OPERATION

Fasteregler før operation i narkose 
 
Fast føde:
Der må ikke indtages nogen former for fast føde fra 6 timer før anæstesi (narkose).
 
Væske:
Indtil 2 timer før anæstesi (narkose) må der indtages tynde, klare væsker, der meget gerne må indeholde sukker, som f.eks. saftevand, æblejuice (UDEN FRUGTSTYKKER) eller lignende.
Der må ikke indtages nogen former for mælkeprodukter eller produkter indeholdende mælk. Almindelig mælk og modermælkserstatning er at betragte som fast føde.
 
Børn der ammes:
Små børn der ammes må få brystmælk indtil 4 timer før anæstesi (narkose).
 
Rygning og indtagelse af alkohol er ikke tilladt fra midnat på operationsdagen.
 
Børn der faster før anæstesi (narkose) vil i langt de fleste tilfælde give udtryk for at de er sultne og vil, som oftest, ”plage” for at få noget at spise.
Betragt dette som et sundhedstegn.
Vær dog opmærksom på, at barnet IKKE tager nogen som helst skade af faste i henhold til fastereglerne. Tværtimod, vil et barn der ikke er fastende i henhold til fastereglerne, kunne få maveindhold ned i lungerne i forbindelse med anæstesi (narkose). Dette KAN medføre alvorlige komplikationer; disse komplikationer kan skade dit barn – fasten skader IKKE barnet.
 
Hvis du/dit barn får astma- eller epilepsimedicin tages dette som sædvanlig, evt. med 1-2 spiseskefulde vand.
 
For at modvirke smerter efter operationen bør du / dit barn have smertestillende medicin.
 
Medicinen kan købes på apotek i håndkøb under forskellige navne (Pamol, Pinex, Panodil), og de fås i forskellige styrker.
Du skal tage/give dit barn følgende styrke:
 
Børn 6-10 kg: 125 mg.

Børn 10-17 kg: 250 mg.

Børn 17-35 kg: 500 mg.

Børn 35-50 kg: 750 mg.

Voksne og børn >50 kg: 1000 mg 
 
Ved fjernelse af mandler ordineres der fast smertestillende medicin ved den lægesamtale, som ligger få dage før operationsdagen. Kan herefter hentes på apoteket.


Medicinen gives 2 timer før operationstidspunktet. Medicinen kan gives som tablet (med en smule vand), og til børn eventuelt i stedet som mixtur eller som stikpille.
Husk: fastreglerne er en del af den samlede patientsikkerhed og således, primært for patientens skyld. Derfor må vi præcisere, at ingen patient kan modtages til operation i fuld bedøvelse, såfremt gældende fasteregler ikke er overholdt.
 
På operationsdagen vil I blive hentet i venteværelset af narkoselægen eller narkosesygplejerske. Han/hun vil spørge ud om helbred med mere og forklare om bedøvelsen.
De fleste bedøvelser indledes med maske. Ved problemer med at acceptere maske, kan der tilbydes bedøvelse gennem en blodåre. Under indledningen af bedøvelsen, lige når barnet sover, kan der komme nogle ufrivillige trækninger i arme og ben. Det sker i drømme.
Så snart barnet sover, kan du gå tilbage til venteværelset, indtil det operative indgreb er overstået. Straks barnet er ved at vågne, lægges det ind i opvågningsrummet, hvortil du vil blive hentet. Barnet vil ikke registrere forældrenes fravær.
I forbindelse med opvågningen kan dit barn være uroligt og irritabelt pga. restbedøvelse og evt. smerter.
 
Børn skal være ledsaget af 2 voksne.
Voksne af mindst en voksen ledsager.
 
Når I kommer hjem skal barnet tage den lidt med ro resten af dagen. Er barnet opereret for polypper, bør han/hun ikke gå i skole/fritidshjem eller børnehave den første dag efter operationen.
 
Operation med dræn:
Har dit barn fået dræn i øret/ørene, vil det ret hurtigt være frisk efter operationen. Hvis barnet er tørstigt, så start med et par mundfulde ad gangen for at se om barnet kan holde det i sig.

Ved vedvarende flåd med betændelse eller blødning fra ørene efter operationen, bedes I kontakte klinikken.
 
Operation med fjernelse af polypper:
Efter bedøvelsen og operationen kan der de første par timer komme nogle få opkastninger, af og til blandet med mørk-farvet blod. Gentager det sig hyppigt, skal du kontakte os eller vagthavende på øreafdelingen, Vejle Sygehus. Det samme gælder, hvis det vedbliver at bløde fra næsen.
Når barnet bliver tørstigt, så start med koldt vand eller saftevand, lidt ad gangen (for at undgå evt. opkastning).
På operationsdagen bør barnet kun indtage kold flydende kost, f.eks. : is, yoghurt, frugtgrød og lignende. Lad dit barn ligge i et svalt lokale.
Fra dagen efter operationen kan der spises almindelig kost. Tag den med ro de kommende par dage uden trambolinspring, fodbold, voldsom leg etc.
Efter fjernelse af polypper bliver børnene ofte forkølede, og dette kan vare i et par uger.

Såfremt der inden den aftalte operationsdag optræder sygdom med feber, skal du kontakte os. Er du i øvrigt i tvivl om noget vedrørende ovenstående, er du velkommen til at kontakte os telefonisk.

Er dit barn uden ble, så husk at han/hun får tisset af inden bedøvelsen. Er blæren fyldt ved bedøvelsen, sker det, at man kommer til at tisse i bukserne!
 
Information vedrørende fjernelse af mandler: 
Operationen foregår i fuld bedøvelse.
 
Formålet med nedenstående forholdsregler i dagene efter operationen er at hindre blødning fra halsen, og det skal bemærkes at kosten og det at tage det med ro er en væsentlig del af denne efterbehandling.

  • Du har smerter svarende til en halsbetændelse. Hos de fleste stråler smerterne op i ørerne.

  • Mange er generet af sejt slim i  munden og svælget. Dette afhjælpes når du drikker vand eller saftevand eller sutter på en isterning.

  • Lig højt med hovedet. Lig i et svalt rum, uden nærhed til en varmekilde som f. eks. en brændeovn eller et vindue, hvorigennem solen varmer.

  • Når du er helt vågen, må du først drikke koldt vand eller saftevand - ikke sodavand!  Derefter kold flydende kost resten af dagen, is, ymer, youghurt, koldskål, frugtgrød.

  • Om eftermiddagen eller aftenen vil jeg kontakte dig/jer telefonisk og spørge hvordan det går. Efter behov vil jeg komme på hjemmebesøg.

 

1.dagen:
Ved normalt forløb må du komme op og du må gå i  lunkent brusebad. Hvor mandlerne har siddet kommer der hvidlige  belægninger. Disse forsvinder  efter cirka en uge. 
Kosten er ligesom de kommende 10-14 dage : koldt eller lunkent at drikke og spise, varme retter afkøles så de er lunkne!!
 
Efterbehandling:
Rekreation i 10 - 14 dage efter operationen, hvor du bør overholde følgende: 
1. Undgå legemlige anstrengelser.
2. Læg dig ikke i bagende sol.
3. Tag ikke bad i meget varmt vand.
4. Spis lunken og blød mad.
5. Undgå brusende drikke og alkohol.
 
Ved blødning i dagene efter operationen
Hvis der kommer blødning i halsen på dig, skal I kontakte klinikken 7583 5532  eller  kontakte øre-, næse- &  halsafdelingen på Vejle Sygehus hurtigst muligt. Ring tlf.:  79 40 50 00 (omstillingen Vejle Sygehus) og anmod om at tale med vagthavende ørelæge eller sygeplejerskerne på øre, næse & halsafdelingen. Lykkes det ikke, kør til Skadestuen på Vejle Sygehus og få kontakt med vagthavende ørelæge på den måde. Sut på is - gerne en isterning -  i ventetiden.
Hvis kraftig blødning skulle forekomme, ring 112 og anmod om transport til Vejle Sygehus eller nærmeste sygehus. Igen, sut på isterning.

Smertestillende:

Der ordineres fast smertestillende medicin ved den lægesamtale, som ligger få dage før operationsdagen. Kan herefter hentes på apoteket.
 
Forløbet med smerter efter operationen er forskelligt fra person til person, men hos børn letter det oftest efter 2 - 3 dage. Hos unge og voksne bliver det ofte tiltagende smertefyldt de første 5 - 7 dage for derefter ret pludseligt at vende mod smertefrihed.